Επετειακή εικαστική έκθεση του γλύπτη, Νίκου Φλώρου, με έργα εμπνευσμένα από ήρωες και σύμβολα του 1821, φτιαγμένα από ανακυκλωμένο αλουμίνιο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να μελετήσουν οι μαθητές της Στ΄ τάξης του σχολείου μας στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψης στο Μουσείο “Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτώρια Καρέλια”.

Οι μαθητές με τη δασκάλα τους είχαν προγραμματίσει και επισκέφτηκαν τον εν λόγω μουσειακό χώρο προκειμένου να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται και αφορούν μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αφού ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητά τους είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την συλλογή με

τίτλο :¨Ήρωες από μέταλλο”

Όπως αναφέρεται και στον ιστότοπο του Μουσείου,

«Η ιδιαιτερότητα του Νίκου Φλώρου συνίσταται στο ότι προσπαθεί να θέσει σε διαλεκτική σχέση το σήμερα ως κοινωνική, καλλιτεχνική και βιομηχανική πραγματικότητα με το παρελθόν και ειδικότερα με την ελληνική λαϊκή παράδοση και ιστορία. Συνεχίζει δε, παρά τη χρήση μη συμβατικών υλικών, να «υπηρετεί» την παράδοση, εξαίροντας το λαϊκό της χαρακτήρα, μέσω τεχνικών της, όπως η υφαντική, η ραπτική ή το πλέξιμο και η κατασκευή αντικειμένων και αξεσουάρ. Η επιλογή της οικοτεχνίας και χειροτεχνίας τον οδηγεί στη δημιουργία σύγχρονων μνημείων, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, που όμως διατηρούν την αυθεντικότητα του εργόχειρου, είτε πρόκειται για ενδυμασίες είτε για πλεγμένα πορτραίτα μεγάλων διαστάσεων είτε για σύμβολα, εθνικά ή παγκόσμια. Πρόκειται επί της ουσίας για την φιλοτέχνηση γλυπτικών κατασκευών, πολλές από τις οποίες έχουν το χαρακτήρα περιβλήματος, όπως κενών ενδυμασιών, ή είναι προσωπογραφίες ξεχωριστών και αναγνωρίσιμων προσώπων. Πρόσωπα ιστορικά, μοναδικά στην κατηγορία τους ή και ήρωες, που «ζητούν» να τους επαναποδοθεί ρεαλιστικά η εικόνα ή η μορφή τους σε φυσικό μέγεθος, παρά την απουσία του σώματός τους» (Κατερίνα Κοσκινά).

Αφήστε σχόλιο